Home » Ergonomie


Ergonomisch werken

 

Het is soms lastig te bepalen waar het ziekteverzuim binnen uw bedrijf vandaan komt. Ziekteverzuim kan verschillende oorzaken hebben, fysieke klachten of mentale klachten. De omgeving waarin uw medewerkers werken is mede bepalend voor hoe ze zich voelen en presteren. Daarom is het belangrijk naar uw medewerkers te luisteren en een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Hoog ziekteverzuim leidt tot het maken van steeds meer kosten. Dus spelen er klachten bij uw medewerkers, luister naar deze problemen. En probeer het zelfs niet zover te laten komen en er preventief op te acteren. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is daarom goed te kijken hoe u ergonomisch werken kunt integreren in uw kantooromgeving.


Wat is ergonomisch werken

 

Ergonomisch werken houdt zich bezig met de ergonomie. De term ergonomie komt vaak voor in de werkomgeving en met name met het werken achter een beeldscherm. Medewerkers zitten immers uren achter elkaar naar een beeldscherm te kijken, waarbij pauzes nemen en het weglopen van een scherm vaak worden vergeten. Ergonomie, een juiste werkhouding en mentaal en fysieke herstelmomenten zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van hun functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, de bouw en de horeca. De combinatie van ergonomie en werk is dus heel belangrijk. Maar hoe zet u het precies in? 

 

Oorzaken en klachten van uw medewerker

 

Bij een onjuiste werkhouding, zoals een verkeerd afgesteld bureau en scherm en een stoel die niet op de juiste hoogte staat kunnen lichamelijke ongemakken ontstaan die de werkzaamheden belemmeren. Maar ook het gebruik van de verkeerde muis kan voor klachten zorgen. Ongemakken zoals tintelingen, pijn in de onderarm en nekklachten zijn voorbeelden van klachten die in eerste instantie aanvoelen als een soort van spierpijn en nog niet alarmerend zijn. Maar zodra deze klachten aanhouden zal de pijn zich verspreiden en vervelender voelen, daarnaast verdwijnen ze ook niet meer na een goede nachtrust of tijdens het weekend. Het begin en het verloop van deze kwalen zullen voor iedereen anders zijn. Om deze stadia van klachten te herkennen, is dit beschreven onder de term RSI.

 

Aanschaf van ergonomische producten

 

Om de werkplek te optimaliseren zijn er verschillende ergonomische producten op de markt. Van zit-sta bureau's tot zit-sta modules en van bureaufietsen tot arbo goedgekeurde bureaustoelen. Er zijn ontzettend veel producten beschikbaar. Voor een medewerker en u als werkgever kan dit heel lastig zijn, want welk product voorkomt of vermindert de klachten. Het is daarom soms verstandig om Goedkopebureaustoel.nl om hulp te vragen.